19 Kasım 2009 Perşembe

Google'dan "Image Swirl"

Google'dan "Image Swirl"

Google'dan yeni görsel arama: Image Swirl. Google Image Swirl'i denemeye sundu.

İnternet devinden yeni bir hizmet daha: Peki ne işe yarıyor, neler sunuyor, nasıl ulaşılıyor?

Google Image Swirl, Google Labs altında yer alan yeni bir görsel arama özelliği ve Bing'in Visual Search özelliğinin başarısına cevap vermek için hazırlanmış.

Bu yeni arama özelliği Bing'e karşılık vermekle beraber çok değişik bir sunuma sahip. Ekranda dizilen resimlerden birisine tıklayınca o resim yakınlaşıyor ve çevresinde daire şeklinde dizilmiş ilgili resimler görülebiliyor. Google çevredeki resimleri özel bir algoritmaya göre konuyla ilgili ve o konunun alt dalları olacak şekilde seçiyor.

Katmanlı görsel arama özelliği ile 6 aşamalı bağlantı tekniğine göre ve kişisel arama tercihlerine göre sonuçlar sunuluyor. Aranacak sözcük girildiğinde aşağıya doğru sıralanan öneriler oldukça kalabalık. Üstelik Image Swirl'in anasayfasında demo arama bağlantıları var. Açar açmaz Eyfel Kulesi'ne tıklayarak ne demek istediğimizi daha iyi anlayabilirsiniz.

Google Image Twirl'i bir denedik

Görsel aramayı oldukça hızlandıran ve kolaylaştıran bir özellik; bir sayfada tekdüze bir şekilde sıralanmış küçük resimlere tek tek bakmaktan çok daha iyi. Bir hareket var, bir akıcılık var ve görselden görsele geçerken benzerine çok az rastlanan bir hızda sörf yapmak ve keyfini çıkartmak mümkün oluyor. Yazının ilerleyen kısmında belirteceğimiz gibi bu keyfin bir eksisi var, o da kısa sürmesi.

Denemek için "kebap" arattığımızda oldukça etkileyici sonuçlar sergiledi. Döner kebap görseline tıklayınca ilgili döner çeşitlerini, dürüm kebap resmine tıklayınca dürüm çeşitlerini görmek mümkün. Birbiriyle ilgili yemekleri ve bu yemeklerin yapıldığı restoranları, kebapçıları, yapılan bir açılıştan fotoğrafları görmek mümkün. Bu arada belirtmek gerekiyor ki, Image Swirl hızlı olsa da Bing'in Visual Search özelliği sunumda alışverişe daha yakın bir deneyim sunuyor.

Temalara göre sıralama

Image Swirl'in başarısı, bu sonuçları gösterirken önce kebabı, ona tıklayınca alt dallarda çeşitleri, tekrar tıklayınca restoranı, ona tıklayınca da gittikçe konuyla daha uzaktan alakalı temaları, mesela dediğimiz gibi kebapçıda çekilmiş açılış fotoğraflarını gösteriyor.

Ancak bu özellik ne yazık ki tamamlanmamış ve bu kadar heyecanlandıktan sonra kurcalayan kullanıcıların hevesi eninde sonunda kursaklarında kalıyor. Çünkü birkaç kelimede süper sonuç alınırken, yapılan aramaların büyük çoğunluğu için sonuç bulunamıyor. Şimdilik 200.000 arama kriteri ile kısıtlı bu hizmet, henüz Google görsel aramadaki kadar çok ve çeşitli sonuç sunamıyor. Olgunlaşırsa çok iyi bir hizmet olabilir, ama bu haliyle yöntem başarılı olsa da arama seçenekleri oldukça kısıtlı.

Denemek için: Google Image Swirl

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
Lida