19 Kasım 2009 Perşembe

İnternetteki veri büyüklüğü 487 eksabayta ulaştı

Google arama hizmetini vermeye ilk başladığında her şey web siteleri üzerinde dönüyordu. Bir arama yaptığınızda karşınıza web sitelerinin linkleri geliyordu.

Ardından görsellerin aranması hizmet verilmeye başlandı. Bunu gruplar, bloklar ve haritalar takip etti. Google'da arama ve etrafındaki araçların geliştirilmesini sağlayan ekipte çalışan Ürün Yönetimi Direktörü Tom Stocky, verdikleri hizmeti ve aramanın geleceği ile ilgili ipuçları verdi.

Arama ve aramanın geleceği ile ilgili konuşan Tom Stocky, "İnternette yer alan bilgiler arandığında, bunları kullanıcılar için akıllı bir şekilde birleştirmemiz gerektiğini anladık. Bu yönde çalışmalar yapmaya başladık. Yaptığımız çalışmaya da Evrensel Arama adı verdik. Evrensel arama, daha fazla veriyi bulup o sayfaya yönlendirme ve verileri daha bütünsel olarak kullanmaya odaklandırıyor. Bunun sonucu olarak ve artık aramalarda bir de video bağlantısı çıkıyor. Şu anda bir film ile ilgili arama yaptığınızda en üstte film ile ilgili bağlantıları görüyoruz, altına doğru görsellere geçiyor, hatta fragmanları video şeklinde bile bulabiliyorsunuz." dedi.

Çalışmaları hakkında bilgi veren Tom Stocky, her dört saatte Amerikan Kongre Kütüphanesi'ndeki bilgiye eşdeğer bilginin internete yüklendiğine dikkat çekerek, "Yakın zamanda ile Twitter'la anlaşma yaptık. Oraya gerçek zamanlı bilgi giriliyor. Artık Twitter'da yer alan bilgiler de Google aramasına dahil edilmiş durumda. Son zamanlarda yapılan araştırmada internetteki veri büyüklüğünün 487 eksabayt olduğu ortaya çıktı. Bu 487 milyar gigabayt anlamına geliyor. Bu bilgiyi kağıt üzerine çıktı alsanız, dünyayı 8 defa kaplayabilirsiniz. Üst üste koysanız 10 defa Plüton'a gidilebilecek kadar bir uzunluğa erişiyor. Şu bir gerçek ki Google bu bilgilerin çok küçük bir kısmına ulaşabiliyor. Daha alacağımız çok yolumuz var." diye konuştu.

GOOGLE BOOKS'TA 7 MİLYON KİTAP VAR

Google, kitaplar konusunda 24 bin yayıncı ile işbirliği içerisinde. 7 milyon kitap taranıp bu programa dahil edilmiş. Google Maps'de de 100'den fazla ülkenin şehirlerinin sokak haritası detaylı olarak yer alıyor. Google, uydu ile dünyanın kara parçalarının yüzde 50'sini kapsayacak ve yere 2 buçuk metre yaklaşacak kadar net görüntü alınabilecek durumda. Görseller konusunda TimeLife ile bir anlaşma yaptıklarını belirten Tom Stocky, son 50 yılda beğenilen ve klasik olmuş fotoğrafların yer aldığını ve 10 milyon görselin online hale getirilip internete yüklendiğini söylüyor. Youtube ise her dakika 20 saatlik video yükleniyor

GOOGLE SİZİN İÇİN BİLGİLERİ TABLO HALİNE GETİRİYOR

Arama seçenekleri, sorgulamaları daha net parçalara bölüp, rafine sonuçlar vermeyi amaçlıyor. Google'ın Squared Labs çalışması internet üzerindeki bilgileri alıp sizin yapılandırıyor. http://www.google.com/squared adresinden ulaşılan bu özellik, arama konusu ile ilgili bağlantılı bilgileri buluyor ve bize tablo olarak sunuyor.

İSTERSENİZ ARAMAYI SOSYAL ÇEVRENİZDE YAPIYOR

Herhangi bir sorgu yaptığınızda internet üzerinde kayıtlı bir arkadaşınızın aramaları karşınıza gelebiliyor. Şu an deneme aşamasında olan bu çalışma, bilgileri sosyal çevrenizde yer alan arkadaşlarınızdan bulup ekrana getiriyor. Bu arkadaşlarınız ise Facebook, Twitter ve FriendFeed gibi sosyal ağ sitelerinde yer alıyor. Google Profille oluştururken sosyal siteler de eklenirse aktif hale geliyor. Arama seçeneklerinde sosyal seçeneği var, onu seçtiğinizde sadece arkadaşlarınızdan gelenleri görüyorsunuz. Aslında Facebook, Twitter veya FriendFeed'de bulunan ve herkese açık, internette yayımlanan bilgiler ama genel aramada ulaşılamayabiliyor. Google kullanıcının profilinde Twitter ve FriendFeed üzerinden takip ettiği kişilerin yayınladığı mesajlar arama sonuçlarında görülebiliyor. Bu özelliği kullanabilmek için Google hesabıyla giriş yapılması gerekiyor.

Ürün Yönetimi Direktörü Tom Stocky, "Ben buraya gelirken 'İstanbul'un ünlü camileri' diye arama yaptım. Gördüm ki bir arkadaşım İstanbul'a daha önce gelmiş, fotoğraflar çekmiş ve albüm yapmış. Bunların içerisinde Sultanahmet önünde çektiği fotoğraf karşıma çıktı." diyor.

CEP TELEFONUNDA SESLİ ARAMA

Google cep telefonundan sesli arama hizmeti vermeye başladı. Cep teflonundan Google sayfasına ulaşıp, aranması istediğiniz kelimeleri telefona sesli olarak söylüyorsunuz. Söylediğiniz kelimeleri arayıp buluyor. Tom Stocky, sesli aramanın mantığını şöyle anlattı: "Ses dosyasını sunucuya yükleyip, heceleri alıyor. Ardından cümle haline getirerek Google içerisinde arayıp sonuçları cep telefonuna getiriyor. Cep telefonu üzerinden haritaya ulaşıp arama yapıldığında, ekrana çıkan linke tıklanıldığında oteli sesli görüşme için arıyor. Navigate sayesinde aranan otele hangi yollardan gidilebileceğini gösteriyor. Bunu GPS aracılığıyla harita üzerinde yapıyor. Aynı zamanda trafik yoğunluğu ve uydu görüntüleri de görebiliyorsunuz. Hatta yol üzerinde alışveriş yapacaksanız, bunun için yiyecek ile ilgili nerelerde bulabileceğinizi sorduğunuzda yolunuz üzerindeki en yakınalış veriş yerlerini gösteriyor. Aranan yere yaklaştıkça sokak görüntüleri de görülebiliyor. Böylece bulunduğunuz yer ile ekrandaki sokak görüntüsünü karşılaştırıp doğru yerde olup olmadığınızı anlıyorsunuz. İsterseniz cep telefonu arabaya GPS cihazı gibi bağlayabiliyorsunuz. Yan çevirip arabadaki yuvasına bıraktığınızda otomatik olarak GPS cihazı gibi oluyor ve butonlar büyüyor."

VERİMLİ ARAMA İÇİN YAPILAN BAZI DEĞİŞİKLİKLER:

Google'da arama yaptığınızda kelimeleri yazdığımız kutucuğun hemen altında Seçenekleri göster linki karşımıza çıkıyor. Bu linke tıklanıldığında sol tarafa bir mönü açılıyor. Arama yapılan konu ile ilgili Tüm sonuçlar, Her zaman ve Standart görünümü başlıkları yer alıyor. Bunların içerisinde Videolar, Haberler, Bloglar veya Forumlar tercih edilebiliyor.

Bu bölümdeki araçları kullanarak aramayı sınırlandırabiliyorsunuz. Festival kelimesi arandığında, konu ile ilgili videodan resimlere birçok konu gelebiliyor. Solda takvim ile ilgili aramalarda belli bir tarih aralığını tercih ettiğinizde ise Türkiye'de kısa zamanda gerçekleştirilecek olan festivalleri görebiliyorsunuz. Böylece eski festival haberleri arasında kaybolmuyorsunuz.

Google'ın yeni uygulamalarından biri de Wonder Wheel. Burada Türkiye kelimesi arattırdığımızda sayfanın tam ortasında aradığınız konu, sağ tarafta da sonuçlar görünüyor. Etrafındaki dairelere tıkladıkça farklı bilgilerle karşılaşıyoruz ve her tıkladığımız alan ile ilgili de sayfanın sağ tarafındaki bilgiler sürekli değişiyor.

Belirli Tarih Aralığı seçeneği ile internete yıllar içerisinde aranan konu ile ilgili ne kadar bilgi yüklendiğini gösterebiliyor. Çok eski yıllara ait bilgilere de bu sayede erişilebiliyor. Bu da geçmiş yıllara ait kitap ve belgelerin taranıp Google Books'a yüklenmesi sayesinde oluyor.

Görseller bölümünde bir gül resmi aradığınızda gül yazılı her şey gelebiliyor. Gül yazdığınızda ve kırmızı rengi tercih ettiğinizde gül resimleri buluyor. Yüz linkine tıkladığınızda ise adı veya soyadı gül olanları buluyorsunuz. Çizim başlığına tıklanıldığında konu ile ilgili fotoğraflar yerine karakalem çizimler geliyor. Eğer bir araba arıyorsanız renk tercihinde bulunabiliyorsunuz.

+19 Kasım 2009 Perşembe, 12:09

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
Lida