19 Kasım 2009 Perşembe

Tarihteki ilk estetik operasyon


Geliştirmiş olduğu mikro kesme yöntemi ile burun estetiği ameliyatları konusunda tüm dünyada otorite kabul edilen plastik cerrah ve heykeltıraş Op. Dr. Yakup Avşar, CT tarama teknolojisinden yola çıkarak dünyada bir ilke imza attı


Op Dr. Yakup Avşar, Berlin Neues Museum'da yer alan ve ünlü saray heykeltıraşı Thutmose tarafından yapılan Nefertiti büstünü inceledi ve büste tarihin ilk estetik operasyonunun yapıldığı kanısına vardı. Dr. Avşar, büstün CT teknolojisiyle derinlemesine inceledi ve elde ettiği verilere göre büstün zarar görmüş kulak kısımlarını rekonstrüksiyon yöntemi ile tamamladı. Büstü yeniden yaparak, Nefertiti'nin estetiksiz yüzünü de ortaya çıkardı.

"KAYIP KRALİÇE"NİN YÜZÜ BULUNDU

İsmi "güzelden gelen" anlamını taşıyan ve tarih boyunca güzellik sembolü olarak kabul edilen Nefertiti, bundan 3000 yıl önce kocası firavun Akhenaton ile birlikte Eski Mısır'ı radikal bir yenilenme sürecine soktu. Bu süreçte eski başkent, Teb'den Amarnaya taşındı, inanılan tanrı değiştirildi ve bütün bunların ardından aile üyeleri esrarengiz bir şekilde kaybolmaya başladı. "Kayıp Hanedan"la ilgili günümüzde bu döneme ait somut bir kanıt yoktu. Nefertiti'nin yüzü bugüne kadar bir sır perdesinin arkasında saklı kaldı. Op. Dr. Yakup Avşar, Berlin'deki Nefertiti büstünü CT tarama teknolojisinden yola çıkarak gerçek bulgular ışığında analiz etti.

Op Dr. Yakup Avşar, CT taraması sonuçlarına göre büste rötuş yapıldığını ve Nefertiti'nin gerçek yüzünün aslında heykelin dış sıvasında değil, iç sıvasında bulunduğunu belirtti. Dr. Avşar, "CT taramasında gördük ki Nefertiti, yüzünde hoşnut olmadığı yerleri heykeltıraşa düzelttirmiş. Nefertiti'nin ağız ve yanak bölgelerindeki kırışıklıklar yok edilmiş, tümsekli burnu düzeltilmiş ve elmacık kemikleri belirginleştirilerek dönemin güzellik ideallerine uygun bir şekle getirilmiş." dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
Lida