19 Kasım 2009 Perşembe

Yozgatlı’lar neden erken ölüyor


Verilere göre, ömrü en az olan insanların yaşadığı il Yozgat. Şimdi tüm sağlık kuruluşları bu işin sırrını çözmek için ter döküyor


Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde oluşturulan ekip, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Acar, “Yozgat, Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Türkiye'de en az ömrü olan insanların bulunduğu bir yer. Tıp Fakültesi Dekanlığı olarak büyük bir ekip oluşturduk, bunun sebeplerini ortaya koymaya yönelik alan taraması yapıyoruz” dedi.

Yozgat halkının yaşam süresini düşüren sebepler arasında hipertansiyon, beslenme şekilleri, genetik hastalıklar, altyapıdaki sıkıntılar gibi konuların olabileceğine dikkati çeken Prof. Dr. Acar, yaptıkları bazı alan taraması ve araştırmalarda köylerde asbestli boru kullanıldığı, bazı köylerde silikosiz, bazılarında kanser vakalarında artış, bazılarında guatr gibi hastalıkların yaygın olarak varlığını belirlediklerini söyledi.Projenin 3 yılı kapsadığını ifade eden Acar:
“Projenin ilk aşamasında yoğun guatr hastalığının bulunduğu Kadışehri ilçemizin Elmalıçiftliği ve Yoncalı köylerine gittik. Elmalıçiftliği köyünde hemen hemen bütün kadınlarda guatr hastalığı var. Yozgat'ın beslenme alışkanlıkları açısından Türkiye'de en sorunlu şehirlerinden birisi olduğunu sanıyoruz. İnsanlar aşırı tuz tüketiyor, aşırı kolesterollü besleniyor. Yozgat'ta bu tip beslenme alışkanlığı oldukça yaygın, bu alışkanlıkları değiştirmemiz lazım.”dedi.

TUZ TÜKETİMİ ÇOK FAZLA

Prof. Dr. Hasan Acar, Türkiye'de tuz tüketiminin fazla olduğunu, Yozgat'ta ise Türkiye ortalamasının da üzerinde bir tüketimin söz konusu olduğunu söyledi.

Acar, yıllar önce Türkiye'de iyot eksikliğinin önemli bir sorun olduğunu, bugün ise bunun sorun olmaktan çıktığını, iyot eksikliği tespit edilmesi halinde iyotlu gıdaların tavsiye edildiğini, kesinlikle tuz önerilmediğini belirterek

“Bakanlığımızın 'İyotlu tuz tüketin' talimatı halkımız tarafından genel anlamda yanlış anlaşılıyor. İyotlu tuzun faydalı olduğu kanaati oluşuyor. Tüm Türkiye'de hipertansiyona bağlı kalp ilaçlarından 1 milyar dolar giderimiz var, can kayıpları da en fazla bu sebeple oluyor. Hipertansiyona bağlı olarak her 2,5 dakikada bir kişi ölüyor. Halbuki Türkiye çapında 60 ton az tuz tüketsek bu ölümlerin 5'te 1'ini önlemiş oluruz. Her yıl Türkiye olarak sadece hipertansiyon ilaçlarına verdiğimiz para bir milyar lira. 60 ton daha az tuz tükettiğimiz zaman 100 milyon dolar yani 150 milyon lira cebimize kalacak, hem de binlerce can kaybını önlemiş olacağız.”dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
Lida